ga naar inhoud

Boléro

Béjart viert Maurice

Music Hall en Béjart Ballet Lausanne eren oprichter met beste choreografieën en originele uitvoering ‘Boléro’ van Ravel. Met symfonisch orkest La Passione.

Na het fenomenale succes en 4 uitverkochte voorstellingen van de ‘IXe Symfonie’ in januari 2017, vieren Music Hall, Béjart Ballet Lausanne en het Belgische symfonisch orkest La Passione op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 mei 2018 grootmeester Maurice Béjart, met een al even meesterlijke vervolgproductie en ultieme hommage in Vorst Nationaal. Naar aanleiding van het overlijden van zijn leermeester tien jaar geleden, zijn eigen 10-jarig jubileum als artistiek leider van Béjart Ballet Lausanne en het 30-jarig bestaan van het gerenommeerde balletgezelschap, maakt Gil Roman voor Music Hall momenteel een gloednieuwe jubileumproductie die de beste choreografieën van Béjart bundelt. Als absolute apotheose, brengt Béjart Ballet Lausanne in dit eerbetoon ook de ‘Boléro’ van Ravel in de originele choreografie van “hun” Maurice. Meer dan 56 jaar na de première van Béjarts ‘Boléro’ in de Muntschouwburg, keert Béjart Ballet Lausanne dus terug naar Brussel en danst er één van de belangrijkste en meest invloedrijke balletten uit de twintigste eeuw. Een choreografie die na 56 jaar ongekende triomf nog niets aan frisheid heeft ingeboet. Deze en andere verbluffende choreografieën van Maurice Béjart, gebracht door het gezelschap dat hij dertig jaar geleden eigenhandig oprichtte, ondersteund door 20 extra dansers en het symfonisch orkest La Passione olv dirigent Paul Dineweth, vormen een niet te missen Béjart-totaalspektakel!

Boléro
Ida Rubinstein, vriendin en mecenas van Maurice Ravel, bestelde in 1928 een ballet met een Spaans karakter bij de beroemde Franse componist. Ravel, al altijd gefascineerd door de dans, koos voor de Boléro, een traditionele dans uit Andalusië. Hoewel Maurice Ravel zelf het stuk ‘muzikaal inhoudsloos’ noemde, staat zijn ‘Boléro’ wel bekend als één van zijn absolute meesterwerken.

De choreografie die Maurice Béjart creëerde op Maurice Ravels ‘Boléro’, werd na de première in 1961 te Brussel onmiddellijk een mijlpaal in de dansgeschiedenis. Maurice Béjart creëerde een spectaculair, adembenemend en zelfs erotisch getint spektakel. Deze meesterlijke creatie betekende de definitieve internationale doorbraak voor Maurice Béjart en verwierf een plaats bij de meest uitgevoerde en invloedrijke balletten ter wereld. Het ballet, dat voor zich spreekt, geeft met ongekende kracht uitdrukking aan de essentie. Maurice Béjart vertrouwt de hoofdrol – de Melodie – afwisselend toe aan een danseres en een danser. Een steeds groter wordende groep van dansers geeft gestalte aan het Ritme.

Béjart Ballet Lausanne
Sinds zijn ontstaan in 1987, is het Béjart Ballet Lausanne uitgegroeid tot een referentie in de danswereld. Gil Roman, door Maurice Béjart zelf aangeduid als zijn opvolger, leidt het gezelschap en bewaart zijn artistieke uitmuntendheid sinds het overlijden van de meester in 2007. Het is altijd de wens van Maurice Béjart geweest om de wereld van de dans open te stellen voor een zo groot mogelijk publiek. Gedreven door dezelfde spirit, brengen Gil Roman en zijn 39 dansers voorstellingen over de hele wereld. Het Béjart Ballet Lausanne is één van die zeldzame gezelschappen die wereldwijd de grootste zalen kunnen vullen. Het gezelschap blijft trouw aan zijn roeping: het oeuvre van Maurice Béjart levendig houden en tegelijk een werkplek voor nieuwe creaties zijn.

Als toonaangevend meesterwerk in de geschiedenis van de muziek en de dans, is de ‘Boléro’ vandaag een wereldwijd fenomeen. Béjart Ballet Lausanne brengt de adembenemende creatie van Maurice Béjart, meer dan 56 jaar na de première in Brussel, terug “naar huis”. Voorafgegaan door een greep uit de meest tot de verbeelding sprekende choreografieën uit het rijke oeuvre van de Franse grootmeester en ondersteund door het Belgische symfonisch orkest La Passione olv dirigent Paul Dinneweth, wordt deze ‘Boléro – Béjart viert Maurice’ een niet te missen Béjart-totaalspektakel. Music Hall zal in België ook nog audities houden om 20 extra dansers aan het indrukwekkende event toe te voegen.

Boléro
Voorprogramma: 70 minuten. Een verzameling van de beste choreografieën van Maurice Béjart, samengesteld door Gil Roman.
Pauze: 30 min
Boléro: 20 minuten 

Ballet: Béjart Ballet Lausanne
Choreografie: Maurice Béjart en Gil Roman
Muziek: Maurice Ravel
Orkest: La Passione 
Producent: Geert Allaert 
Productie: een productie van Music Hall TS bvbaData

18.05.18 20:00 Vorst Nationaal - Forest National Tickets
19.05.18 20:00 Vorst Nationaal - Forest National Tickets
20.05.18 15:00 Vorst Nationaal - Forest National Tickets