Prima Donna Events presenteert
Sleeping Beauty

Een betoverend en spectaculair familieballet

Het ballet Sleeping Beauty of Doornroosje, met een zwierige partituur van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, groeide uit tot één van de allerbekendste balletten uit de 19de eeuw. Sleeping Beauty laat dansers toe op hun hoogste niveau te dansen. Meer dan 120 artiesten, schitterende decors en kostuums met een live symfonisch orkest, zorgen voor een betoverende en spectaculaire balletervaring voor de hele familie. Van 23 februari tot en met 4 maart 2022 in Concertgebouw Brugge, Capitole Gent en Stadsschouwburg Antwerpen.


BOEK HIER

Doornroosje is het tweede van drie balletten (De Notenkraker en Het Zwanenmeer) waarvoor Tsjaikovski de muziek componeerde. 

Een betoverd en spectaculair familieballet
Meer dan 120 artiesten op scène
Met live symfonisch orkest
Laat dansers toe op hun hoogste niveau te dansen

Het verhaal

Gebaseerd op het sprookje Sleeping Beauty of Doornroosje van Charles Perrault, vertelt het ballet het verhaal van prinses Aurora.

Zij krijgt op haar doopfeest de magische zegen van alle feeën van het koninkrijk, onder hen de Seringenfee. Ze spreken hun wensen uit en die moeten verzekeren dat de prinses opgroeit tot de mooiste vrouw, de meest sierlijke danseres, de allerzoetste zangeres en de schitterendste muzikante.
Het vrolijke feest wordt echter onderbroken door de komst van de slechte fee Carabosse, die boos is omdat ze niet werd uitgenodigd.

Carabosse rekent af met de ceremoniemeester, maar daarmee is haar woede niet gekoeld. Ze vervloekt prinses Aurora: het meisje zal zich op haar zestiende verjaardag prikken aan een spoel en sterven. Carabosse verdwijnt en laat de aanwezigen diep geschokt achter. De Seringenfee, die haar geschenk nog niet had gegeven, kan de vloek van Carabosse alleen maar verzachten: de prinses zal niet sterven maar honderd jaar slapen. Alleen de liefdeskus van een prins kan haar weer doen ontwaken.

Duurtijd:
2u40 inclusief pauze, 3 Aktes


“Eén van de sterrenstukken van het klassieke ballet”

Dit ballet wil ik niet missen.


BOEK HIER

Creatives

COMPONIST   Pjotr Iljitsj Tchaikovksy

CHOREOGRAFIE  Marius Petipa

LIBRETTO   geschreven door Ivan Vsevolojski naar het 17e-eeuwse sprookje van Charles Perrault.

Leuk om te weten

Doornroosje is het tweede van drie balletten waarvoor Tchaikovsky de muziek componeerde. De andere zijn De Notenkraker en Het Zwanenmeer.

Doornroosje wordt gezien als een van Tchaikovsky’s meest geraffineerde partituren. En volgens de overlevering vond hij dit zelf de beste van al zijn balletcomposities. Tchaikovsky componeerde zijn balletten trouwens in een periode waarin balletmuziek meestal slechts diende als begeleiding en niet meteen een volwaardige partituur opleverde.

Tchaikovsky en anderen braken met die traditie.

Het Mariinskiballet bracht het ballet in première op 15 januari 1890 in het Mariinskitheater in Sint-Petersburg. De slechte fee Carabosse werd gedanst door een man, wat nu ook nog vaak het geval is.

Alle grote ballerina’s hebben de rol van Aurora gedanst, onder hen de legendarische Margot Fonteyn, Pamela May, Moira Shearer en Svetlana Zakharova

In beeld

Bekijk de foto’s van de prachtige decors van deze balletvoorstelling.

© Mikhail Logvinov, Nikolai Krusser en Yacobson Ballet

Partners


Deel met je vrienden